25 Οκτ 2012

Ιδού οι «διαρθρωτικές αλλαγές»

Γρηγοριάδης Κώστας






















Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι «συμφέρουσες για όλους», «ανώδυνες» και «έπρεπε να είχαν γίνει πριν από πολλά χρόνια», διατυμπανίζουν μονότονα κυβερνητικοί εταίροι και αστικά ΜΜΕ, επιχειρώντας να αποκρύψουν το βαθιά αντιδραστικό και φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των ανατροπών που κρύβονται πίσω από το εύηχο, πλην παραπλανητικό, όρο διαρθρωτικές αλλαγές.
Το πολυνομοσχέδιο όμως, με τις διαρθρωτικές αλλαγές, που έχουν χαρακτηριστεί ως προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης, αποδεικνύει περίτρανα τι σημαίνουν στην πράξη οι διαρθρωτικές αλλαγές.
Ιδού λοιπόν, ενδεικτικά μόνο, ορισμένες από τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προαποφασιστεί από κυβέρνηση και τρόικα:
 
Αύξηση εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 25% στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφού πρώτα αυξηθούν και άλλο οι τιμές του ηλεκτρικού για τα λαϊκά νοικοκυριά και μειωθεί περαιτέρω το «μισθολογικό κόστος»,
ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων για τους ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα (σ.σ. επιστροφή στο καθεστώς γαλέρας),
πλήρης απελευθέρωση των οδικών μεταφορών,
ωράριο - λάστιχο και απόλυτα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων στο λιανικό εμπόριο,
άρση των όποιων περιορισμών έχουν απομείνει σε διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να διευκολυνθεί η επέλαση των πολυεθνικών κ.ά.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι βασικές διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις προκειμένου να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη, καθώς και η πλήρης φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου που συνεπάγεται άγρια φοροαφαίμαξη του λαού, είναι ολοφάνερο γιατί οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η αειφόρος κερδοφορία των μονοπωλίων.
Οταν λοιπόν ο λαός ακούει διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει όχι απλά να κουμπώνεται, αλλά να γνωρίζει ότι πρόκειται για πανίσχυρες «μηχανές» που σφαγιάζουν ασταμάτητα τα δικαιώματα και καταστρέφουν τη ζωή του και δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν γκρεμιστεί συνολικά το καθεστώς των μονοπωλίων.


από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου