28 Δεκ 2012

Πρωτοχρονιά με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Θα είναι η ενδέκατη από το 2010.
Μέσα στις επόμενες μέρες, όταν θα οριστικοποιηθούν τα ποσοστά για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, θα μπει τέλος στο γαϊτανάκι που συνειδητά περιέφεραν τόσο καιρό τα διάφορα κυβερνητικά και επιχειρηματικά κέντρα για το πώς θα εξελιχθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Η μεθόδευση προέβλεπε τη δημοσιοποίηση των αξιώσεων που προέβαλε η διοίκηση της ΔΕΗ για αστρονομικές ανατιμήσεις, για να δημιουργηθεί αργότερα η αίσθηση... ανακούφισης όταν ακούστηκαν τα ποσοστά που εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ή το αρμόδιο υπουργείο.
Τα παιχνίδια των εντυπώσεων συνεχίστηκαν και χτες, με τη ΡΑΕ να ενημερώνει τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι στις 20 του Δεκέμβρη αποφάσισε τη... μείωση των χρεώσεων χρήσης του Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, που για την ηλεκτροδότηση των βιομηχανιών φτάνει το 13% επί της ειδικής χρέωσης.
Για τα σπίτια η μείωση θα είναι της τάξης του 7%, επί της ειδικής χρέωσης.
Η ειδική χρέωση αποτελεί περίπου το 20% της τιμής του ρεύματος, άρα στην καλύτερη περίπτωση η μείωση για το οικιακό ρεύμα, είναι της τάξης του... 1,5%!
Πρόκειται για ποσοστό γελοίο, αν πάρουμε υπόψη μας ότι κυβέρνηση και ΡΑΕ ετοιμάζουν ανατιμήσεις που θα ξεπερνούν το 10%.
Το παιχνίδι με τα ακριβή ποσοστά των ανατιμήσεων, θα συνεχιστεί, όπως φαίνεται, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εκείνο όμως που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι ότι μιλάμε για ανατιμήσεις που ξεφεύγουν από κάθε λογική, ξεπερνούν κάθε επιχειρηματολογία που ακουγόταν μέχρι σήμερα όταν γίνονταν ανατιμήσεις και, τελικά, προκαλεί ιδιαίτερα αγανάχτηση όταν συνειδητοποιείται ότι
οι ανατιμήσεις αυτές γίνονται για να δημιουργηθούν συνθήκες κερδοφορίας για... μελλοντικούς επενδυτές, στον κλάδο της Ενέργειας.
Η ΔΕΗ, η ιδιωτικοποιημένη πλέον επιχείρηση που κυριαρχεί σήμερα στον κλάδο, εμφανίζει συνεχόμενα κέρδη αρκετών εκατομμυρίων, ωστόσο οι συνθήκες παραγωγής και τα τιμολόγια δεν είναι στο ύψος εκείνο που θα επέτρεπε κέρδη σε κάποιους ανταγωνιστές.
Γι' αυτό ακριβώς αυξάνουν συνεχώς τα τιμολόγια ρεύματος, γι' αυτό και το ειδικό ενδιαφέρον της τρόικας, που ενώ στο σύνολο των μέτρων που προτείνει για μισθούς, συντάξεις, δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα κλπ. απαιτεί συνεχή μείωση, τώρα θέτει ως «προαπαιτούμενο» την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Για την ιστορία πάντως να αναφέρουμε ότι μέσα στα δύο τελευταία χρόνια είχαμε, με διάφορα προσχήματα, τουλάχιστον ΔΕΚΑ (10) ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα:
1. Μάρτης 2010: Αύξηση του ΦΠΑ από 9 στο 10%.
2. Μάης 2010: Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου, κατά 25 περίπου λεπτά για κάθε 1.000 KWh.
3. Μάης 2010: Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh για επιχειρηματική χρήση.
4. Μάης 2010: Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh.
5. Ιούνης 2010: Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ ανά MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες.
6. Ιούλης 2010: Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 10 στο 11%.
7. Ιούλης 2010: Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση.
8. Δεκέμβρης 2010: Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ.
9. Γενάρης 2011: Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13%.
10. Γενάρης 2011: Αυξήσεις στα τιμολόγια που για τα οικιακά φθάνουν στο 13,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου