13 Ιουλ 2012

Δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους


Ρημαδιό, συνθήκες απόγνωσης σε κάθε λαϊκό σπίτι αφήνει πίσω της η αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου. Τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους, το κάθε ξεχωριστό νοικοκυριό, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν τη νέα φορο-καταιγίδα, το μπαράζ από τους ασήκωτους φόρους και τα κάθε είδους χαράτσια που κλιμακώνει η «νέα» συγκυβέρνηση. Τις μέρες αυτές αποστέλλουν μαζικά τα χαρατσόχαρτα της Εφορίας, τα «πολυεκκαθαριστικά», που αφορούν στον απογειωμένο φόρο πάνω σε διαλυμένους μισθούς και συντάξεις, σε εισοδήματα αυτοαπασχολούμενων, που στο μεταξύ μπορεί να έχουν βάλει και οριστικό λουκέτο, μαζί με τα χαράτσια της λεγόμενης αλληλεγγύης και του επιτηδεύματος. Τα 2 στα 3 νοικοκυριά, το 67,5%, παραλαμβάνουν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, από 2 στα 10 που είχε διαμορφωθεί η αναλογία στις περσινές δηλώσεις. Από τα 5,7 εκατ. δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό αναμένεται να παραλάβουν περίπου 4 εκατομμύρια νοικοκυριά. Καθένας από τους παραλήπτες των πρώτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνει κατά μέσο όρο πρόσθετο φόρο από 1.550 ευρώ. Ο καθαρός φόρος που η συγκυβέρνηση ελπίζει να μπάσει στο κρατικό ταμείο, και μόνον από το 32% των δηλώσεων που ήδη εκκαθαρίστηκαν, φτάνει στα 1,93 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρσι στο σύνολο της εκκαθάρισης.


Τα λησταρχεία του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου έρχονται να φορολογήσουν την απόλυτη και τη σχετική φτώχεια. Με το κόλπο των «τεκμηρίων διαβίωσης» βάζουν χέρι ακόμη και στις τσέπες ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων, οικονομικά ανήμπορων νοικοκυριών, σε εισοδήματα πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το ρημαγμένο επίσημο αφορολόγητο. Η καταλήστευση αυτή αποτελεί την αδιάλειπτη συνέχεια μνημονίων, εφαρμοστικών και άλλων νόμων που ψήφισαν οι ταγοί της εξουσίας του κεφαλαίου στην αμέσως προηγούμενη περίοδο. Τα βάσανα του λαού δε σταματάνε εδώ. Μέσα στις επόμενες βδομάδες ξεκινούν και οι νέες μαζικές αποστολές, με τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, αυτά δηλαδή που μέχρι τώρα άρπαζαν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών θα οξυνθούν παραπέρα, καθώς οι δόσεις γι' αυτά θα τρέχουν ταυτόχρονα με αυτές που προκύπτουν από τα πολυεκκαθαριστικά. Και ακόμη από το Φθινόπωρο φέτος θα μπουν οι νέοι σαρωτικοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι τιμές στη λιανική αναμένεται να εκτιναχτούν στα 1,3 - 1,4 ευρώ το λίτρο από 1 ευρώ κατά το χειμώνα που πέρασε. Δηλαδή, στα 1.000 λίτρα η πρόσθετη κλοπή εισοδήματος από τα λαϊκά νοικοκυριά θα φτάσει στα 300 με 400 ευρώ!


Η καπιταλιστική κρίση οξύνεται παραπέρα, η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ για φέτος, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει στο 7% και θα εντείνει τη βαρβαρότητα των κεφαλαιοκρατών. Τις μέρες αυτές, η συγκυβέρνηση από κοινού με την τρόικα, «αμπαλάρουν» και τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα, με ποσά ύψους 11,5 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν στα επόμενα χρόνια.
Να τους κόψουμε το βήχα!
Με μετερίζι τις λαϊκές γειτονιές, τους τόπους δουλειάς, οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, έχουν να δώσουν τη δική τους απάντηση, να αναχαιτίσουν τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου.
Το «δεν μπορούμε να πληρώσουμε αβάσταχτους φόρους» να γίνει μέτωπο πάλης, δεμένο με την ανάγκη ικανοποίησης όλων των αναγκών τους, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική μέχρι την ανατροπή της.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου