1 Ιουλ 2012

Φορολογικό σοκ για εκατομμύρια εργαζόμενους


 
Μεγάλο θα είναι το σοκ που θα υποστούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να παίρνουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας που θα περιλαμβάνουν το φόρο για τα εισοδήματα του 2011, καθώς και την εισφορά αλληλεγγύης για τη χρονιά που διανύουμε. Οι μεγάλες αυξήσεις των φόρων που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης, μια πολιτική που θέλει να διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές προς το κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα να αυξάνουν και οι άμεσοι φόροι που εισπράττει το δημόσιο. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μόνο με την συνεχή επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών. Για παράδειγμα τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι ακόμα περισσότερο φουσκωμένα και επειδή:
Πρώτον: Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο και ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωναν φόρο όσοι φορολογούμενοι είχαν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, τώρα κάθε φορολογούμενος με εισόδημα πάνω από 5.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο εισοδήματος. Στην πραγματικότητα θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος ακόμα και όσοι έχουν μηνιάτικο που ξεκινά από ...357 ευρώ! Υπολογίζεται ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους ζουν κάτω από τα όρια ακόμα και της επίσημης φτώχειας.
Δεύτερον: Κάθε φορολογούμενος με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ θα πληρώσει πρόσθετο φόρο εισοδήματος της τάξης των 700 ευρώ. Αυτή είναι η ταρίφα εξαιτίας της μείωσης, της κατάργησης ουσιαστικά, του αφορολόγητου ορίου.
Τρίτον: H επιβάρυνση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους φορολογούμενους με παιδιά. Αν μάλιστα κάποια οικογένεια έχει τρία και περισσότερα παιδιά, τότε η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έκπτωση για τα παιδιά υπολογίζεται με αύξηση του αφορολόγητου ορίου και όχι με μείωση του φόρου, όπως ίσχυε παλαιότερα. Αν πάρουμε ένα παράδειγμα φορολογούμενου με δύο παιδιά και εισόδημα 15.000 ευρώ και τις δύο χρονιές, θα διαπιστώσουμε ότι: Πέρσι, που ίσχυε ο κανόνας ότι για κάθε παιδί αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 1.500 ευρώ, δεν πλήρωσε καθόλου φόρο, επειδή στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ που δικαιούνταν όλοι, προστέθηκαν τα 3.000 ευρώ απαλλαγής λόγω των παιδιών. Φέτος, η αύξηση του αφορολόγητου είναι 2.000 ευρώ για καθένα παιδί, άρα τα 5.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο για όλους, αυξάνονται στα 9.000 ευρώ, άρα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να πληρώσει φόρο για το εισόδημα από τις 9 μέχρι τις 15 χιλιάδες ευρώ. Οι πράξεις δείχνουν ότι η επιβάρυνση του συγκεκριμένου θα είναι 1.240 ευρώ!!!
Τέταρτον: Δεκάδες χιλιάδες θα αποδειχθούν τα θύματα της αθλιότητας που λέγεται «αντικειμενικές δαπάνες» ή «τεκμήρια διαβίωσης». «Αντικειμενικές δαπάνες» θεωρούνται τα ελάχιστα ποσά που κρίνεται ότι διαθέτει - ξοδεύει ο φορολογούμενος, προκειμένου να συντηρηθεί και να συντηρήσει μια σειρά αγαθά που βρίσκονται στην κατοχή του. Η ιστορία των τεκμηρίων μπορεί να ξεκίνησε για να πιάσει κραυγαλέες περιπτώσεις παράσιτων του συστήματος που δεν πλήρωναν φόρους, ωστόσο εδώ και χρόνια έχουν στραφεί ενάντια στους εργαζόμενους. Οι καινούριες ρυθμίσεις για τα λεγόμενα τεκμήρια διαβίωσης προβλέπουν ότι η Εφορία θα θεωρεί πως ο κάθε φορολογούμενος έχει ξοδέψει εισόδημα: α) Για τα γενικά και άκρως απαραίτητα έξοδα προσωπικής συντήρησης 3.000 ευρώ. Αν πρόκειται για ζευγάρια το ποσό αυτό γίνεται 5.000 ευρώ. β) Για το σπίτι που διαμένει κάποιος, ακόμα κι αν είναι στο νοίκι, υπολογίζεται τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ., 65 ευρώ για τα 81 - 120 τ.μ. και 110 ευρώ για τα μέχρι 200 τετραγωνικά. γ) Για τα ΙΧ υπολογίζεται τεκμήριο 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι 1.200 κ.ε. και από εκεί και πέρα ακόμα 600 ευρώ για κάθε 100 κυβικά και μέχρι τα ΙΧ που είναι 2.000 κυβικά. Για τα μεγαλύτερου κυβισμού τα τεκμήρια είναι ακόμα υψηλότερα. Σε περίπτωση που κάποιος διαθέτει κάποιο όχημα 1.600 κυβικών μπαίνει «τεκμήριο» 6.400 ευρώ το χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου