25 Μαΐ 2012

Ούτε ψίχουλα για το λαό

Είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο ρ/σ «Βήμα»: Ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα καταγγείλει το PSI» (...) «το χρέος έχει κουρευτεί, έχουν χαθεί τα λεφτά, το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, λοιπόν, είναι μέσα στο πακέτο αυτό, αυτό το πρόγραμμα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί (...) Το PSI έχει συντελεστεί. Δεν μπορείς να το ακυρώσεις τώρα. Η ανταλλαγή ομολόγων έχει επισυμβεί. Με την ανταλλαγή των ομολόγων, λοιπόν, ανελήφθη η υποχρέωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διότι με το κούρεμα οι τράπεζες είχαν μεγάλες απώλειες και έχουν αρνητική θέση».
Ξεχνάει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτέλεσαν προαπαιτούμενο για το PSI. Οτι τα αντεργατικά μέτρα είναι στα πλαίσια της στρατηγικής «Ευρωπαϊκή Ενωση 2020» για την ανταγωνιστικότητα για να γίνουν πάμφθηνοι οι εργαζόμενοι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες με τους οποίους θα κάνει την ανάπτυξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεχνάει ότι στο πλαίσιο του PSI δεν «κουρεύτηκαν» μόνο οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να ανακεφαλαιοποιούνται, δηλαδή να χρηματοδοτούνται με κρατικό χρήμα, αλλά και ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, για τα οποία έγιναν και θα γίνουν δραστικές περικοπές στη χρηματοδότησή τους από το κράτος, για τα οποία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα.

Τι άλλο είπε; Για το αν ΔΕΗ και ΟΤΕ θα επανέλθουν στο δημόσιο: «Ολα αυτά θα τα ξαναδούμε πολύ συγκεκριμένα από τις δυνατότητες που προσφέρει μια κυβέρνηση, τις δυνατότητες της χώρας κτλ. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεσμευθώ συγκεκριμένα». Για το αν οι μισθοί θα αποκατασταθούν: «Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να σταματήσουμε τη συνέχιση της λεηλασίας μισθών και συντάξεων (...) Σταδιακά θα αρχίσει η αποκατάστασή τους σε επίπεδα ανθρώπινα. Οταν λέμε σταδιακά, αυτό συναρτάται με την προσπάθεια που θα γίνει για την ανόρθωση της οικονομίας, την ανασυγκρότησή της (...) Σχετικά σύντομα, θα προσπαθήσουμε οι μισθοί να γίνουν ανθρώπινοι. Να μπορεί ο άλλος να δουλεύει, όχι για να γίνει πλούσιος φυσικά, αλλά να επιβιώνει ανθρώπινα». Πού τοποθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον κατώτατο μισθό; «Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Είναι, όμως, σαφές ότι πρέπει να ξεκινήσει μια σταδιακή ανάκαμψη». Να λοιπόν που εξαρτά τους μισθούς από την ανάπτυξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών. Αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν μισθούς πείνας για να κερδοφορούν και να αναπτύσσονται. Και βεβαίως, αυτή η τοποθέτηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία συνδικαλιστικών του στελεχών (π.χ. Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ), που συμφωνούν με συμβάσεις που μειώνουν μισθούς και στη ΔΕΗ εκτός από τη μείωση καταργούν τη μονιμότητα. Αλλά και η αόριστη θέση ότι κάποτε θα γίνουν οι μισθοί ανθρώπινοι από μια κυβέρνηση, με δεδομένη την αντίθετη θέση των μεγαλοεπιχειρηματιών που τους θέλουν τσακισμένους για να κερδοφορούν, εφησυχάζει τους εργαζόμενους να μη διεκδικούν, άρα αφοπλίζει το κίνημα. Είπε ακόμη ο Π. Λαφαζάνης σχετικά με το φόρο 1% στον τζίρο των επιχειρήσεων, που δήλωσε ο κ. Μηλιός: «Αυτό στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει».

Τι προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας; Οτι για το μόνο που δεσμεύεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι για την απρόσκοπτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για το ότι θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του για να επανέλθουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε τροχιά ανάκαμψης. Τότε, λέει, θα δούμε αν περισσέψει κανένα ψίχουλο και για το λαό ή, καλύτερα, για τους πλέον εξαθλιωμένους. Αυτή είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και απορρέει από το γεγονός ότι είναι μέχρι τα μπούνια με την ΕΕ και την Ευρωζώνη σπέρνοντας αυταπάτες ότι θα γίνουν φιλολαϊκές αλλαγές εντός της ευρωένωσης του κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή των εχθρών των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου