21 Νοε 2012

Να μην εγκλωβιστεί ο λαός

 
Πολλαπλασιάζονται τα σχέδια που ρίχνουν στο τραπέζι τα επιτελεία της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και τη διατήρηση της χώρας σε καθεστώς ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Το ΔΝΤ προκρίνει «κούρεμα» του ελληνικού κρατικού χρέους.
Η Γερμανία, με τη στήριξη άλλων χωρών της Ευρωζώνης, αντιπροτείνει τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής παλιότερων δανείων από την τρόικα.
Η Κρ. Λαγκάρντ ζητά στο «κούρεμα» να συμμετάσχει ο «επίσημος τομέας», δηλαδή τα κράτη - μέλη που κατέχουν ελληνικό χρέος.
Η Α. Μέρκελ διαμηνύει ότι δέχεται συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους μόνο του «ιδιωτικού τομέα».
Οι αποφάσεις του χτεσινού Γιούρογκρουπ δεν αναμένεται να βάλουν τέλος στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, με δεδομένο το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και το μεταξύ τους πόλεμο για τον επιμερισμό της ζημιάς από την αναπόφευκτη καταστροφή κεφαλαίου.

Ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το «μελάνι» από την ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων, ύψους 13,5 δισ. ευρώ, που επιβάλλονται στο όνομα του προηγούμενου «κουρέματος» του χρέους, συγκυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ ετοιμάζουν ήδη το επόμενο.
Την ίδια ώρα που τα αστικά επιτελεία επιδίδονται προκλητικά σε μια ανελέητη προπαγάνδα περί δήθεν «τελευταίου πακέτου μέτρων», παζαρεύουν στις Βρυξέλλες το νέο κοκτέιλ μέτρων, που θα συνοδεύει την όποια απόφαση ληφθεί για τη διαχείριση του χρέους. Η διετής επιμήκυνση της «δημοσιονομικής προσαρμογής» για την Ελλάδα, που τροφοδότησε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, δημιουργεί ούτως ή άλλως «χρηματοδοτικό κενό» και χρειάζονται πάνω από 30 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το επόμενο διάστημα.
Απ' όπου κι αν προέλθουν αυτά τα χρήματα, η λύση θα προβλέπει νέα μνημόνια και μέτρα.

Μόλις προχτές η τρόικα απέστειλε «ηλεκτρονικό μήνυμα» στην κυβέρνηση, με το οποίο ζητά επιπλέον απολύσεις 22.000 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων το 2014. Στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, που υιοθέτησε η κυβέρνηση, προβλέπονται πρόσθετα μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016. Η θέσπιση του «μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης» προβλέπει περικοπές δαπανών και νέα μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και τρόικα παρουσιάζουν την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή την παραπέρα μείωση μισθών και την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων, ως «αναγκαία προϋπόθεση» για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι όποιο μείγμα διαχείρισης και αν επιλεγεί, η σφαγή των δικαιωμάτων του λαού θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.
 Στην κυβερνητική προπαγάνδα περί «ανάσας» της οικονομίας από την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, ο ελληνικός λαός πρέπει να αναλογιστεί ότι από το 2010 μέχρι σήμερα πλήρωσε για το χρέος της πλουτοκρατίας 202,7 δισ. ευρώ!
Τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να απορρίψουν τα «μείγματα» διαχείρισης που τους σερβίρουν η κυβέρνηση και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου».
Με ταξική οργάνωση και πάλη να νικήσουν τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, όπου πάνε να τους εγκλωβίσουν η ΝΔ και η συγκυβέρνηση από τη μια, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος πόλος από την άλλη.
Διέξοδος για το λαό είναι η καθολική απαλλαγή από το χρέος, η μονομερής διαγραφή του από τη λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής και θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ.

από το Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου