26 Νοε 2012

Για την ιστορία των ΙΚΕΑ στην Ελλάδα



Με αφορμή την κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ απέναντι στις αξιώσεις της εργοδοσίας να μειωθούν οι μισθοί τους,  αξίζει να δούμε ορισμένα στοιχεία για την πορεία της εταιρείας, η οποία ανήκει στον όμιλο Φουρλή και στην κυριολεξία «διαπρέπει» από το 1999, εκμεταλλευόμενη τον ιδρώτα των εργαζομένων. 

Έχοντας ξεκινήσει από την δεκαετία του '50 με την εισαγωγή ηλεκτρικών ειδών, η οικογενειακή επιχείρηση Φουρλής, που αργότερα μετατράπηκε σε όμιλο, αναλαμβάνει σταδιακά τις αντιπροσωπείες μιας σειράς ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών, ενώ όπως κοκορεύονται και οι ίδιοι από την δεκαετία του '80, «καταλαμβάνει θέση στην πρώτη δεκάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του Ελλαδικού χώρου».

Στηριζόμενοι στα τεράστια κεφάλαια και στα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει από τις εισαγωγές ηλεκτρικών ειδών σε μονοπωλιακό καθεστώς την δεκαετία 1990-99 περνάει στην «εποχή της μεγάλης επέκτασης σε άλλους κλάδους», εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας επιχειρήσεις όπως η «Π. Κωτσόβολος ΑΕΒΕ», το «ΡΑΔΙΟ ΑΘΗΝΑΙ ΑΕΒΕΤΕ», η «One Way Technostores ΑΕΒΕ», η «ΤLF Electroline Κύπρου».


Εκείνη την εποχή εισβάλει στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τσεχία με αντικείμενο την χονδρική πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αποκλειστική αντιπροσωπεία της μεγαλύτερης διεθνώς αλυσίδας καταστημάτων αθλητικών ειδών INTERSPORT για την Ελλάδα.

Από το 1999, συνδέεται με τη Σουηδική ΙΚΕΑ. Από το 2001 μέχρι και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τα αφεντικά του κατάφερναν να πολλαπλασιάζουν συνεχώς τα κεφάλαια που είχαν στη διάθεσή τους, ανοίγοντας μάλιστα και δεύτερο ΙΚΕΑ το 2004 (Αεροδρόμιο Αθήνας), ενώ το 2007 ανοίγουν ακόμα δύο καταστήματα, σε Αθήνα και Λευκωσία.

Η εταιρεία μόνο μέσα στο 2008:
  • Άνοιξε νέο ΙΚΕΑ στον Κηφισό
  • Αγόρασε οικόπεδο 60 στρεμμάτων στην Βίτοσα ένα από τα ακριβότερα προάστια της Σόφιας
  • Ολοκλήρωσε τις εργασίες και λειτούργησε ιδιόκτητους χώρους αποθήκευσης και εκμετάλλευσης στο Σχηματάρι
Αλλά και την επόμενη χρονιά (2009) ο Όμιλος Φουρλή άνοιξε στη Θεσσαλία, ακόμα 7 νέα καταστήματα «intersport» κ.ο.κ.

Και επειδή πολλά λέγονται για την κερδοφορία της επιχείρησης, όσοι δεν έχουν ταχθεί ακόμα ανεπιφύλακτα με τους εργαζόμενους ας γνωρίζουν ότι ο «Όμιλος Φουρλή πανηγυρίζει λέγοντας, ότι τα προ φόρων και τόκων κέρδη του ήταν:
  • 2005: 43,9 εκ ευρώ
  • 2006: 60,1 εκ ευρώ
  • 2007: 83,4 εκ ευρώ
  • 2008: 101,7 εκ ευρώ
  • 2009: 54,3 εκ ευρώ
  • 2010: 46,6 εκ ευρώ
  • 2011: 28,0 εκ ευρώ
Αυτοί που τώρα ζητάνε να ψαλιδίσουν τα μεροκάματα των εργαζομένων στο ΙΚΕΑ, στον όμιλό τους διαθέτουν μια σειρά συνδεδεμένες- θυγατρικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι:

PRIME TELECOM ΑΕ
HOUSE MARKET ΑΕ
INTERSPORT ΑΕ
SERVICE ONE
TRADE LOGISTICS SA (RHF)
GENCO BULGARIA (RSG)
INTERSPORT CYPRUS
HOUSE MARKET CYPRUS
SPEEDEX ΑΕ
RENTIS SA
HOUSE MARKET BULGARIA EAD
ΒΗΤΑ ΤΡΙΤΗ
WYLDES
INTERSPORT ATLETIK
GENCO TRADE SRL

Πηγή : 902.gr

Σχόλιο Redfly
Να συμπληρώσω απλά, πως η οικογένεια Φουρλή, αποτελεί μεταξύ όλων των παραπάνω και μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με την οποία θα ασχοληθούμε εκτεταμένα τις επόμενες μέρες.
 
αναδημοσίευση από redflyplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου