3 Νοε 2012

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Αναταράξεις προκαλεί η γνωμοδότηση για τα μέτρα

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο γνωμοδότησε ότι είναι αντισυνταγματικές μια σειρά διατάξεων που αφορούν στις επικείμενες περικοπές των συντάξεων και επιδομάτων, επιχειρεί η συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο «πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπάρχει αναφορά για αντίθεση των διατάξεων με τις συνταγματικές επιταγές». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι «οι γενικές παρατηρήσεις του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, επαναλαμβάνουν τις διαπιστώσεις για την ανάγκη, στην περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, να κατανέμονται αναλογικά τα δημόσια βάρη με βάση τις θεμελιώδεις συνταγματικές επιταγές».
Η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ανώτατο δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που επιβάλλονται στο πλαίσιο των συμφωνιών με τους δανειστές, καθώς όσες προσφυγές είχαν γίνει μέχρι τώρα στα ανώτατα δικαστήρια και είχαν σχέση με αντιλαϊκές και αντεργατικές αποφάσεις, είχαν κριθεί από τη Δικαιοσύνη νόμιμες και συνταγματικές.
Ακόμα όμως και αυτή η απόφαση, είναι ενδεικτική της αστικής βαρβαρότητας που διαφυλάττει το Σύνταγμα, αφού κριτήριο της αντισυνταγματικότητας για τις περικοπές, είναι το γεγονός ότι αυτές προωθούνται με «άνισο» τρόπο και δε διασφαλίζουν εισοδήματα πάνω από το τυπικό όριο της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που βιώνουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα, όπως προσπάθησε να την παρουσιάσει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κάνοντας λόγο για «ιστορική» απόφαση και «ισχυρό ράπισμα για την κυβέρνηση και τους τροϊκανούς».

Τι προβλέπει η γνωμοδότηση
Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει αντισυνταγματική την περικοπή των επιδομάτων εορτών (Χριστουγέννων, Πάσχα) και άδειας όταν γίνεται σε χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν απόλυτη ανάγκη αυτά τα ποσά για να επιζήσουν. Αν και δεν καθορίζεται ποιος είναι ο χαμηλοσυνταξιούχος, αφήνεται να νοηθεί ότι δεν μπορεί να γίνουν περικοπές σε συντάξεις κάτω των 600 ευρώ, που θεωρείται το όριο της φτώχειας.
Επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και οι μειώσεις των συντάξεων, με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς γίνεται με άνισο τρόπο και χωρίς ορθή κλιμάκωση.
Σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, το Ελεγκτικό Συνέδριο υποδεικνύει στην Πολιτεία να προβλέψει μεταβατική - κλιμακωτή ρύθμιση για όσους πλησιάζουν τη συμπλήρωση του 65ου έτους και τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Τέλος, μη νόμιμη κρίθηκε και η αύξηση από 1η Γενάρη της ηλικίας όσων δικαιούνται το ΕΚΑΣ, από το 60ό έτος που είναι σήμερα στο 65 έτος.

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο για τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το γεγονός ότι ακόμα και το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει ως αντισυνταγματικό το νέο σφαγιασμό των συντάξεων, φανερώνει το πόσο κραυγαλέα, άδικα και βάρβαρα είναι τα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλα τα λαϊκά στρώματα, να δείξουν τη δύναμή τους, να ξεσηκωθούν οργανωμένα και αποφασιστικά, για να σταματήσουν τα νέα μέτρα, να απορρίψουν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια που τους έχουν επιβάλει. Να σταματήσει η καπιταλιστική εκμετάλλευση και ληστεία, η εξαθλίωση που επιβάλλουν στην εργατική τάξη και το λαό οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου