20 Νοε 2012

Τα μονοπώλια καταργούνται - δεν ελέγχονται

 

«Η έννοια του φορολογούμενου μεγάλου πλούτου είναι άγνωστη στη χώρα μας».
Αν έχει κάποια αξία η εκ των υστέρων ομολογία (στην «Καθημερινή») της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων Κ. Φρατζεσκάκη που παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα,
είναι ότι έρχεται απλά να επιβεβαιώσει «εκ των έσω» την πασίγνωστη αλήθεια ότι το μεγάλο κεφάλαιο ποτέ δεν πλήρωνε φόρους.
Αντίθετα,
εξαιρούνταν και προστατευόταν από το κράτος που προνοούσε πάντοτε να θεσπίζει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη φοροαασυλία του.
Η «αδυναμία» του υπουργείου Οικονομικών
«να εντοπίσει και να φορολογήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες (σ.σ. των πλουσίων), δεν οφείλεται «στην έλλειψη της μηχανογραφικής και πληροφορικής υποστήριξης»,
 όπως δηλώνει το παραιτηθέν στέλεχος του υπουργείου,
αλλά πρωταρχικά στη βούληση διαχρονικά των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας να απαλλάξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους από τα φορολογικά, και όχι μόνο, «βάρη», στο όνομα της στήριξης των «επενδύσεων» και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή, είναι ασυγχώρητη αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο επειδή τάχα το αξιώνει η τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ).
Είναι άκρως υποκριτικές οι δηλώσεις του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ζ. Γκάμπριελ, ο οποίος κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην παρακολουθούν απαθείς τη φοροδιαφυγή» στην Ελλάδα, αξιώνοντας τάχα να πληρώσουν «και οι πλούσιοι Ελληνες». Η φοροδιαφυγή είναι νόμιμη τόσο εδώ όσο και στη Γερμανία, ακριβώς γιατί το εγγυάται η ΕΕ, «το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι κανόνες της ενιαίας αγοράς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης
απαντώντας την περασμένη βδομάδα σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ.
 Επιτέλους, ας τελειώνουμε με τις αυταπάτες.
Τα μονοπώλια δεν ελέγχονται ούτε περιορίζονται από τις δικές τους κυβερνήσεις και στο δικό τους, καπιταλιστικό, σύστημα.
Απαιτείται η ανατροπή του και η κατάργηση των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου