9 Νοε 2012

Γονείς κι εκπαιδευτικοί να απορρίψουν τη λογική των χορηγιών στα σχολειά

Ανακοίνωση της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ με αφορμή τη «χορηγία» οίκου ανοχής σε δημοτικό σχολείο της Πάτρας

Στο δρόμο της πάλης για τη διεκδίκηση του δικαιώματος των παιδιών στη μόρφωση καλούν τους γονείς η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαΐας της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή τους με αφορμή τη χορηγία οίκου ανοχής σε σχολείο της Πάτρας.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του Συλλόγου Γονέων δέχτηκε 3.000 ευρώ από ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής προκειμένου να αγοραστεί φωτοτυπικό μηχάνημα και βιβλιοθήκη για το σχολείο. Στην ανακοίνωση τονίζουν τα εξής:

«Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ και το Νομαρχιακό Συμβούλιο της ΚΝΕ καταγγέλλουν την απαράδεκτη ενέργεια του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων δημοτικού σχολείου της Πάτρας να απευθυνθεί και τελικά να λάβει χρηματική ενίσχυση για υλικοτεχνική υποδομή από οίκο ανοχής! Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ήταν αναμενόμενο ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της αποκέντρωσης θα οδηγούσε με γοργά βήματα σε ακραίες καταστάσεις, αν και το συγκεκριμένο περιστατικό ξεπερνάει και την πιο ακραία φαντασία. Βέβαια, αν εξαιρέσει κανείς τη φύση της επιχείρησης - χορηγού, κατά τ' άλλα η διαδικασία που ακολουθήθηκε δε διαφέρει από τη συνηθισμένη πρακτική των χορηγιών, που περιλαμβάνει διαφήμιση μέσω των τοπικών ΜΜΕ των "κοινωνικών ευαισθησιών" της επιχείρησης και της ιδιοκτήτριάς της "κας Σούλας" και την προβολή του "δραστήριου" προέδρου του Συλλόγου, που εξασφάλισε χρήματα για το σχολείο.
Θυμίζουμε ότι η αναζήτηση ιδίων πόρων από τις σχολικές μονάδες (από το Σύλλογο Γονέων ή από χορηγούς) είναι επίσημη κατεύθυνση του κράτους και μάλιστα θα κρίνεται θετικά στη διαδικασία της αξιολόγησης που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Γι' αυτό το λόγο και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, κ. Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε απλά τον ηθικό του ενδοιασμό για το γεγονός ότι ο χορηγός είναι ένας οίκος ανοχής, την ίδια ώρα που δήλωσε τη συμφωνία του με την κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Παιδείας, κ. Φίλιας (στέλεχος της Εκπαίδευσης και ο ίδιος - προερχόμενος από τη ΝΔ, εκλεγμένος με τη δημοτική αρχή της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), που σαν να ήρθε από άλλον πλανήτη, εμφανιζόταν στα τοπικά ΜΜΕ να απορεί με αυτές τις εξελίξεις, λες και δεν ξέρει ότι όλα αυτά προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο της αποκέντρωσης που υπηρετεί πιστά.
Ας αφήσουν, λοιπόν, τις "ηθικολογίες" αυτοί που υλοποιούν αυτήν την πολιτική και ας απαντήσουν στους εργαζόμενους και στο λαό:
  • Πώς εξασφαλίζεται το δικαίωμα στη δωρεάν Εκπαίδευση, όταν περιμένει τα παιδιά μας ένας χειμώνας με σχολεία χωρίς θέρμανση, όταν είναι στον αέρα η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων, η μετακίνηση - ακόμα και η ελάχιστη σίτιση - των μαθητών;
  • Ποια ηθική επιβάλλει να πληρώνουν οι γονείς διπλά και τρίδιπλα για αναλώσιμα, πετρέλαιο, λειτουργικά έξοδα και να φορτώνονται το κόστος της μετακίνησης;
  • Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα προς τη νέα γενιά από τη λογική των χορηγιών, έστω και αν είναι από άλλες, τις "καλές"; Μήπως ότι αποτελεί κοινωνικό πρότυπο αυτός που έχει λεφτά, ανεξάρτητα από το πώς τα απέκτησε;
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να καταδικάσουν και να απομονώσουν τέτοιες ενέργειες και να απαιτήσουν την επιστροφή των χρημάτων στον οίκο ανοχής! Ακόμα παραπέρα, να απορρίψουν συνολικά τη λογική των χορηγιών που καλλιεργεί το κράτος σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι πρόκληση και κοροϊδία να μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο, αυτοί που μας πετσοκόβουν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή! Αν το κράτος θέλει να αξιοποιήσει πραγματικά τα χρήματά τους, υπάρχει τρόπος να τους τα πάρει μέσω της φορολογίας, ώστε να πληρώσουν και γι' αυτούς που δεν έχουν. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι γονείς πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις "ευγενικές χορηγίες", είτε πρόκειται για τον οίκο ανοχής "Σούλα", είτε για το ίδρυμα Νιάρχου, είτε για άλλες "υγιείς" επιχειρήσεις και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών τους. Να εντείνουν την πάλη τους ώστε να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους και από κοινού οι σύλλογοι γονέων, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές να απαιτήσουν από το κράτος την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία των σχολείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου