Σενάριο 1ο:

Ο Αντώνης περνάει την είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου. Κρατάει στο δεξί χέρι μια χάρτινη σακούλα ΖΑΡΑ μέσα στην οποία φυλάει μια χρυσή ταμπέλα αισθητικής 80’s που αναγράφει: Αντώνης Σαμαράς- Πρωθυπουργός.
Την είχε παραγγείλει πριν από τρεις μήνες αλλά έμεινε να σκονίζεται σε ένα συρτάρι της Συγγρού. Δίπλα του ο Μιχελάκης με βλέμμα αγέρωχο χαμογελάει με νόημα στους δημοσιογράφους που περιμένουν κάποια δήλωση.
Ο Αντώνης μπαίνει στο γραφείο του και αφού κρεμάει την ταμπέλα με blue tag κάθεται στην καρέκλα. Γνωρίζει ποιες είναι ο προτεραιότητές του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του και να καταλήξουν στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου. Αυτό που τον ταλαιπωρεί είναι ότι δεν βρίσκει χαρτοφυλάκιο για τον Γρηγόρη τον Ψαριανό.
Τι σκατά μπορεί να κάνει αυτός, σκέφτεται και σουφρώνει τα χείλη. Τις σκέψεις του διακόπτει ο ήχος του τηλεφώνου. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια φωνή οικεία, ένα πρόσωπο από το παρελθόν:
Πήρα να ευχηθώ επιτυχία και μακροημέρευση στην κυβέρνησή σου Αντώνη. Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, πάντα πίστευα ότι θα έφτανες εδώ!
Την ίδια ώρα μπαίνει στο γραφείο ο Μιχελάκης, ο πιο πιστός Σαμαρικός. Πρόεδρε, να σε απασχολήσω λίγο;
Πρωθυπουργέ…τον διορθώνει με νόημα ο Αντώνης
Πρωθυπουργέ τι θα κάνουμε με το υπουργείο Τουρισμού;
Ψαριανός, απαντά ορθά κοφτά ο Αντώνης.
Αφού τελείωσε και αυτό το βάσανο, ο Αντώνης ρίχνεται στη μάχη της επαναδιαπραγμάτευσης. Σηκώνει το τηλέφωνο και σχηματίζει έναν 14ψήφιο αριθμό. Αφού περιμένει δέκα λεπτά στην αναμονή ακούγοντας την Έρικα τελικά συνδέεται με την Άγκελα Μέρκελ.
Αντώνη έμαθα ότι έλεγες κάτι για επαναδιαπραγμάτευση προεκλογικά. Ελπίζω να τα έχεις ήδη ξεχάσει
Σφουγγάρι, απαντά με την γνωστή του αποφασιστικότητα.
Καλώς. Περιμένουμε να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις τις οποίες έχεις υπογράψει.
Ναι, βέβαια. Μόνο που..
Μόνο που τι, Αντώνη;
Μόνο που μου ζητάει ο λαός να επαναδιαπραγματευτούμε
Ξέχνα το.
Με τίποτα δηλαδή;
Αντίο Αντώνη.
Και κάπως έτσι έκλεισε το κεφάλαιο της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου από την κυβέρνηση των πατριωτών Ευρωπαίων και συνεχίζεται η εφαρμογή του.

Σενάριο 2ο:

Ο Αλέξης επιστράτευσε το μηχανάκι ενός συντρόφου του από την συνιστώσα ΚΟΕ για να κάνει εντυπωσιακή είσοδο στο Μέγαρο. Φοράει στενό παντελόνι, άσπρο πουκάμισο και κρατάει στον ώμο το πρώτο σακάκι που αναγκάστηκε να αγοράσει όταν έγινε πρόεδρος του Συνασπισμού. Χαμογελάει στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους και μπαίνει στο γραφείο του αφήνοντας την πόρτα μισάνοιχτη. Τον ακολουθεί ο Μηλιός και ο Δραγασάκης. Η πόρτα κλείνει.
Λοιπόν, σύντροφοι, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το Μνημόνιο.
Θα το επαναδιαπραγματευτούμε, λέει με τη σιγουριά που του δίνει ο αέρας της εμπειρίας ο Δραγασάκης.
Καλή ιδέα, αλλά είπαμε να το καταργήσουμε, απαντά ο Πρωθυπουργός.
Ναι, να το καταργήσουμε, λέει με ενθουσιασμό ο Μηλιός.
ΟΚ, θα το καταργήσουμε. Αλλά μισό να πάρω στην ΕΕ να τους το πω, απαντά αποφασιστικά ο Αλέξης.
Σχηματίζει τον αριθμό και περιμένει. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο Μπαρόζο.
-Αλέξη, συγχαρητήρια για την εκλογή σου!
-Ευχαριστώ! Τώρα όμως πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα.
-Ναι, είμαστε βέβαιοι ότι θέλετε να διατηρήσετε την χώρα σας στην ΕΕ, οπότε θα συνεχίσετε στον δρόμο των προκατόχων σας.
-Μα εμείς θα καταργήσουμε το Μνημόνιο
-Τι θα κάνετε; Χαχαχαχα!
-Θα το καταργήσουμε.
-Αυτό δεν γίνεται αγαπητέ.
-Καλά τότε να το επαναδιαπραγματευτούμε.
-Εντάξει, αυτό γίνεται. Σας δίνω δύο επιλογές: Ή θα εφαρμόσετε όλους τους όρους ή θα εφαρμόσετε όλους τους όρους. Τι επιλέγετε;
-Με δουλεύετε κύριε Μπαρόζο;
-Εσείς αρχίσατε πρώτος κύριε Τσίπρα.
-Δηλαδή τι θα κάνουμε με το Μνημόνιο;
-Κάντε ό,τι έκαναν κι οι άλλοι. Ζητήστε συμβουλές από τον κύριο Παπανδρέου.
-Τρατζικ…
Ο Αλέξης καλεί ξανά τους συμβούλους του να τους ανακοινώσει την αποτυχία στην προσπάθεια κατάργησης του Μνημονίου. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Ο ιδρώτας έχει αρχίσει να τρέχει από τους κροτάφους του. Τώρα βρήκε να χαλάσει το κλιματιστικό!
Λοιπόν, υπάρχει πρόβλημα. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε το Μνημόνιο, ούτε να το επαναδιαπραγματευτούμε, τους αναγγέλλει με πένθιμο ύφος ο Αλέξης.
Ε, τότε πρέπει να βρούμε έναν ωραίο τρόπο να το πούμε στον κόσμο, λέει ο Δραγασάκης για να του απαντήσει με αμήχανο τρόπο ο Σκουρλέτης: Εμ,…βασικά, δεν γίνεται να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να καταργήσουμε το Μνημόνιο.
Γιατί; Αναρωτήθηκε ο Αλέξης.
Ο Λαφαζάνης πρόλαβε και δήλωσε ότι το καταργήσαμε ήδη…
Σιωπή επικρατεί στην αίθουσα.
Την ίδια ώρα ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Λαφαζάνης ανακοινώνει στους δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει αυξήσεις ύψους 45.000 δραχμών στις συντάξεις και τους μισθούς. Τις πανηγυρικές του δηλώσεις διακόπτει ένα μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο: «Μένουμε ευρώ, άκυρη η κατάργηση».
Ο Λαφαζάνης γυρίζει στους δημοσιογράφους: Παιδιά πάμε πάλι τις δηλώσεις από την αρχή…