12 Ιουν 2012

«Επενδύσεις» ψεμάτων και ανεργία


Το μοντέρνο παραμύθι, που αναπαράγουν σε όλους τους τόνους τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», ότι τάχα η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με τα μεγάλα έργα που θα γίνουν στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, όπως, π.χ., οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταρρέει με πάταγο κάτω από το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τον πακτωλό των εκατοντάδων εκατομμυρίων που διοχετεύονται από το κράτος για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους τομείς, οι νέες θέσεις εργασίας είναι ελάχιστες.
Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ρεπορτάζ της κυριακάτικης «Καθημερινής» με τον εύληπτο τίτλο
«Μία μόνο θέση εργασίας για κάθε επένδυση 2,7 εκατ.»!
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ρεπορτάζ, «μόλις μία θέση εργασίας δημιουργείται για κάθε 2,7 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγησης που εγκρίνονται για επενδυτικά σχέδια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Από την εξέταση 406 αποφάσεων υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, που επικαλείται η εφημερίδα, διαπιστώνεται ότι προβλέπεται η δημιουργία 84 θέσεων, όταν οι ενισχύσεις για τα συγκεκριμένα έργα φτάνουν τα 224 εκατομμύρια ευρώ!
Η συντριπτική πλειοψηφία των έργων αυτών αφορά σε μικρά φωτοβολταϊκά, αιολικά πάρκα και μονάδες παραγωγής βιοντίζελ.
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι πως καμία ανακούφιση δεν πρόκειται να υπάρξει για τα εκατομμύρια των ανέργων από τη δημιουργία μερικών εκατοντάδων ή έστω μερικών χιλιάδων - προσωρινών και με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις - θέσεων από τις γενναία επιχορηγούμενες επενδύσεις σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη, ή σε άλλα πεδία της οικονομίας που επιλέγουν να «επενδύσουν» οι επιχειρηματικοί όμιλοι με γνώμονα, φυσικά, τα εγγυημένα υπερκέρδη.
Η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι να πάρει ο λαός την εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια και να οργανώσει την οικονομία με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου