17 Ιουν 2012

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «CARREFOUR» Αποχωρεί, αφού ξεζούμισε την ελληνική αγορά

Στα 2 δισ. ευρώ τα μεικτά κέρδη της πενταετίας. Αξιώνουν μεγαλύτερη κερδοφορία τα επιτελεία της γαλλικής πολυεθνικής
Εντονες επιχειρηματικές διεργασίες προκαλεί στην ελληνική αγορά το βάθεμα της οικονομικής κρίσης που ανατρέπει τους όρους και τους σχεδιασμούς κερδοφορίας στους οποίους είχαν «επενδύσει» και συνηθίσει για χρόνια τα πολυεθνικά μονοπώλια. Οπως ανακοίνωσε χτες η «Carrefour», μετά από 20 χρόνια υπερκερδοφόρας παρουσίας στην Ελλάδα, εκχωρεί το ποσοστό του μεριδίου που κατείχε στην οικογένεια των Μαρινόπουλων, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς κατείχαν το 50% μετά τη δημιουργία της «Carrefour - Μαρινόπουλος» που πραγματοποιήθηκε το 2000. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πολυεθνική φέρεται να ρίχνει το βάρος στην Αργεντινή. Στο εξής ο «Μαρινόπουλος» θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στην «Carrefour - Μαρινόπουλος» και θα έχει τη διαχείριση του ομίλου σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλες βαλκανικές χώρες.
Η απόφαση της «Carrefour» αποκαλύπτει με κραυγαλέο τρόπο την κερδοσκοπική δράση των κεφαλαιοκρατών - δράση αρπαχτικού, που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη και τη διαιώνιση των μονοπωλίων. Σε όλα αυτά τα χρόνια, απ' όταν ήρθε ως ...«σωτήρας επενδυτής», κατόρθωσε με μια σειρά εμπορικές πρακτικές να αναδειχτεί σε κυρίαρχη στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καταλαμβάνοντας τη μακράν καλύτερη θέση σε κερδοφορία έναντι της δεύτερης πιο κερδοφόρας αλυσίδας, της βελγικής «Delheize» στην οποία ανήκει η «AB Bασιλόπουλος».
Μέσα σε είκοσι χρόνια δραστηριότητας η συγκεκριμένη και μόνο πολυεθνική:
  • «Καταβρόχθισε» αρκετές εκατοντάδες μικρά και μεγαλύτερα καταστήματα.
  • Μετέτρεψε σε υπαλλήλους της εκατοντάδες μικροβιοτέχνες και προμηθευτές της εγχώριας αγοράς, που αναγκάστηκαν να αποδεχτούν «στραγγαλιστικούς» όρους της πολυεθνικής για μια θέση στα ράφια των καταστημάτων της.
  • Εκτόπισε τα ντόπια προϊόντα γεμίζοντας τα μαγαζιά της με εισαγόμενα είδη, δεύτερης ποιότητας πολλές φορές.
  • Καταλήστευσε τους εργαζόμενους - καταναλωτές με ληστρικές κερδοσκοπικές τιμές.
  • Επέβαλε εργασιακές σχέσεις γαλέρας καθιερώνοντας τη μη σταθερή εργασία, τα ελαστικά ωράρια εργασίας κ.ο.κ.
Επί χρόνια η κερδοφορία της διαμορφωνόταν σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Μόνο μέσα στην πενταετία 2006-2010, η εταιρεία εμφάνισε μεικτά κέρδη που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Το 2009, όταν ξεκίνησε η κρίση, άρχισε η «κάμψη» της κερδοφορίας, ενώ από το προηγούμενο καλοκαίρι ξεκίνησαν οι πρώτοι «ψίθυροι» για προθέσεις «αποχώρησης» της «Carrefour» που συνδυάστηκαν και με την αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδιασμών για άνοιγμα νέων καταστημάτων και με πληροφορίες για «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων με ιδιοκτήτες καταστημάτων που νοίκιαζε, για ανανέωση μισθώσεων, ενώ έδιναν κι έπαιρναν οι «φήμες» για μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών στους προμηθευτές της, πράγμα που όλους τους τελευταίους μήνες «μαρτυρούν» και οι ελλείψεις προϊόντων από τα ράφια των καταστημάτων της. Φαίνεται ότι οι αποφάσεις οριστικοποιήθηκαν και μετά την πτώση κατά 16,4% των πωλήσεων της «Carrefour - Μαρινόπουλος» το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Ενδεικτική πάντως είναι η διατύπωση που επέλεξαν για την είδηση οι συντάκτες της γαλλικής «Le Figaro» που τιτλοφορούν το σχετικό άρθρο «Η "Carrefour" αποχωρεί από τον ελληνικό βούρκο - το χρηματιστήριο το εκτιμά», αφού η μετοχή της μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ανέβηκε πάνω από 2%. Χαρακτηριστική του τρόπου που αξιολογούν τη δράση τους τα μονοπώλια, αλλά και των εκβιαστικών πιέσεων που επιχειρείται να ασκηθούν στο λαό ενόψει των αυριανών εκλογών, είναι και η διατύπωση της «Les Echo»: «Οι διοικούντες την "Carrefour" αποφάσισαν να πετάξουν την πετσέτα στην Ελλάδα όπου όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, η ανάπτυξη δεν έχει καμιά πιθανότητα να αρχίσει ξανά, προτού περάσουν πολλά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου